Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Moulin Rouge - Μια Ωδή στην Ποίηση και τον Έρωτα

Παρίσι 1899. Ένας Άγγλος ρομαντικός ποιητής, ο Christian (Ewan McGregor) καταφθάνει στην περίφημη γειτονιά της Μονμάρτης προκειμένου να συναναστραφεί με τους μποεμικούς καλλιτέχνες της εποχής. Ήρθε για να γράψει "για την αλήθεια, την ομορφιά, την ελευθερία, μα πάνω από όλα για τον έρωτα. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν είχε ξαναερωτευτεί ποτέ". Τον απόλυτο έρωτα όμως θα τον βρει στα μάτια της πιο διάσημης εταίρας της Γαλλίας, της Σατίν (Nicole Kidman),όπου όνειρο της είναι να ξεφύγει από τις "παραστάσεις" του περίφημου καμπαρέ Moulin Rouge που εμφανίζεται, και να γίνει μια πραγματική ηθοποιός. Όπως έχει μάθει να πουλάει το κορμί της, δεν θα της είναι δύσκολο να το πουλήσει ξανά στον Δούκα ώστε να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο της. Όμως η καρδιά της ξεμυαλίζεται από τον ρομαντικό Άγγλο συγγραφέα με τα τρυφερά λόγια. Αν και σε μια που έχει μάθει να πουλάει το κορμί της ο έρωτας δεν έχει θέση, η Σατίν παραδίνεται τελικά στο πάθος. Τώρα πια το κορμί της είναι πολύτιμο και δεν θα το δώσει πουθενά παρά μόνο εκεί που προστάζει η καρδιά της. Ο Δούκας όμως είναι ο χρηματοδότης της παράστασης και απειλεί να κατεβάσει το έργο και να σκοτώσει τον Christian. Η Σατίν αποφασίζει να θυσιαστεί για το καλό του θιάσου αλλά και να γλιτώσει τον καλό της. Όμως βρισκόμαστε στην Μονμάρτη όπου η μποεμική φιλοσοφία κάνει κουμάντο και έτσι η ελευθερία και ο έρωτας κερδίζουν, ή μήπως όχι τελικά; 



Χιλιοειπωμένη ιστορία; Ναι. Σαγηνευτική ταινία; ΝΑΙΙΙ. Διότι ο σκηνοθέτης, Baz Luhrman, βάζει όλη την μαεστρία του για να βγει ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα. Η ταινία είναι κάτι παραπάνω από ένα μιούζικαλ. Είναι κάτι παραπάνω από μια ρομαντική ταινία. Αποτελεί ωδή στην μουσική, την ποίηση, τον έρωτα, την ελευθερία και την Τέχνη γενικότερα! Δεν λείπει τίποτα, από την ατμόσφαιρα της μποεμικής Μονμάρτης, τα κουστούμια και τα φαντασμογορικά χορευτικά, τα πληθωρικά και έντονα χρώματα μέχρι τις εκπληκτικές ερμηνείες του Ewan McGregor και της Kidman. Ειδικά για μένα η Kidman είναι φανταστική σε έναν πολύ απαιτητικό ρόλο με πολλές εναλλαγές συναισθημάτων αλλά και δυσκολότατες χορογραφίες, ενώ ο Ewan είναι γλυκύτατος και με την μελωδική φωνή του νομίζω ότι ήταν ο πιο αντιπροσωπευτικός για αυτόν τον ρόλο. Η χημεία των 2 πρωταγωνιστών είναι τρομερή και ο θεατής μαζί τους ερωτεύεται και μυείται στην μποεμική φιλοσοφία. Στην ταινία συνδυάζονται τα πιο όμορφα ερωτικά τραγούδια του 20ου αιώνα και αποτελούν φωνές των ερωτευμένων πρωταγωνιστών.





Μετά από αυτήν την ταινία το Παρίσι έγινε ένας άμεσος στόχος για μελλοντικό ταξίδι (κορονοϊού και ρευστού επιτρέποντος) και φυσικά η επίσκεψη στο Moulin Rouge must! 

Καλύτερη σκηνή: Στον μύλο του Moulin Rouge όπου εξομολογούνται επιτέλους τον έρωτα τους.

Καλύτερο quote: "Above all things I believe in love. Love is like oxygen. Love is a many splendored thing. Love lifts us up where we belong. All you need is love".