Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Η καρακάξα και το πείραμα του καθρέφτη

Η καρακάξα(Pica pica) θεωρείται από τα πιο έξυπνα πτηνά και ζώα γενικότερα. Είναι τρομερά ευπροσάρμοστη καθώς εξαπλώνεται στις 5 από τις 7 ηπείρους (με εξαίρεση την Αρκτική και Ανταρκτική) και στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος Pica pica pica. Είναι κοινωνικό ζώο ενώ έχει παρατηρηθεί να κάνει χρήση  και εργαλείων .

Ο καθηγητής  Prior στην Γερμανία και η υπόλοιπη επιστημονική του ομάδα διεξήγαγαν πριν μερικά χρόνια το πείραμα του καθρέφτη στις ευρασιατικές καρακάξες. Το πείραμα του καθρέφτη είναι ένα πείραμα που έχει εκτελεσθεί σε διάφορα ζώα ώστε να διαπιστωθεί αν τα συγκεκριμένα ζώα διαθέτουν αυτοσυνείδηση, αν μπορούν δηλαδή να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη ή αν  θεωρήσουν τo είδωλο τους  ότι πρόκειται για διαφορετικό άτομο.

Το πείραμα αυτό το έχουν περάσει με επιτυχία ορισμένα πρωτεύοντα και ακόμα τα δελφίνια και οι ελέφαντες.

 Στο συγκεκριμένο πείραμα οι ερευνητές τοποθέτησαν κοντά στην περιοχή του λαιμού των καρακαξών ένα σημάδι διαφορετικού χρώματος κάθε φορά. Το μαύρο σημάδι (που ήταν σε παρόμοιο χρώμα με το φτέρωμα των πτηνών και επομένως δεν μπορούσε να διακριθεί στον καθρέφτη) έπαιξε τον ρόλο του control ώστε να δουν οι ερευνητές αν οι κινήσεις των πτηνών στα υπόλοιπα σημάδια των διαφορετικών χρωμάτων οφείλονταν στο ότι τα έβλεπαν ή αν απλά τα ένιωθαν. Τελικά τα αποτελέσματα του πειράματος  έδειξαν ότι 2 άτομα αναγνώρισαν το είδωλο τους στον καθρέφτη και προσπαθούσαν να βγάλουν το χρωματιστό σημάδι από πάνω τους κάνοντας κινήσεις με το ράμφος τους ή το πόδι τους.
Σχετική εικόνα


Έτσι λοιπόν μέχρι σήμερα η καρακάξα είναι το μοναδικό είδος πτηνού  που έχει πετύχει στο πείραμα του καθρέφτη και της αυτοσυνείδησης. Συνεχώς όμως γίνονται καινούριες μελέτες και έρευνες  που υποστηρίζουν ότι όλο και περισσότερα μη θηλαστικά είδη κατέχουν την ικανότητα αυτοσυνείδησης. Η επιστήμη συνεχώς μας εκπλήσσει επομένως για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.


Πηγή: Prior H, Schwarz A, Güntürkün O (2008) Mirror-Induced Behavior in the Magpie (Pica pica): Evidence of Self-Recognition . PLoS Biol 6(8): e202. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.0060202

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ο μαέστρος Καλάθης οδηγεί τον Παναθηναϊκό

Δεν γινόταν να μην έγραφα κάτι σχετικά με την χθεσινή βραδιά... Μια βραδιά που οι φίλοι του Παναθηναϊκού και του μπάσκετ γενικότερα θα την θυμούνται για πολύ μιας και καταρρίφθηκε ένα στοιχειωμένο ρεκόρ που κρατούσε από το 2006 ο Κροάτης Νίκολα Βούισιτς καθώς ήταν ο μοναδικός παίκτης που είχε κάνει triple double στην Ευρωλίγκα. Και ήρθε χθες με φόρα ο φοβερός και τρομερός Καλάθης και έγινε ο μόλις δεύτερος παίκτης που το πετυχαίνει αυτό. Και το πάρτυ συνεχίστηκε και ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρόκριση στα play-offs και έδωσε για άλλη μια φορά ραντεβού με την ιστορία.
Αποτέλεσμα εικόνας για panathinaikos basketball 2019

Ένας Παναθηναϊκός που ακόμα και εγώ κάποια στιγμή μετά τις συνεχόμενες ήττες ξενέρωσα τόσο πολύ και σταμάτησα να αγωνιώ για το αποτέλεσμα-ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια-. Ακόμα και με την επιστροφή Πιτίνο δεν περίμενα και πολλά. Τους είχα διαγράψει τελείως και απλά ευχόμουν να κλείσει κάπως αξιοπρεπώς η χρονιά. Και όπως όλοι μας τελικά διαψεύστηκα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Με 8/10 νίκες στα τελευταία παιχνίδια ο Παναθηναϊκός έκανε το ΘΑΥΜΑ και προκρίθηκε και μάλιστα ως 6ος. Ο Πιτίναρος άλλαξε όχι μόνο την ψυχολογία στην ομάδα αλλά της έμαθε να παίζει άμυνα. Τον Πασκουάλ τον σέβομαι γιατί ήταν κύριος αλλά για 2,5 χρόνια βλέπαμε το ίδιο μονότονο μπάσκετ με τα 10000 συστήματα και την επιμονή του στην άμυνα με αλλαγές.

Όμως αξίζει να πλέξω το εγκώμιο του αρχηγού μας Καλάθη. Πριν 2 χρόνια αν δεν κάνω λάθος είχα γράψει  σε ένα ποστ στο φβ ότι είναι πολύ λίγος για ηγέτης του Παναθηναϊκού. Του ζητάω ένα μεγάλο συγνώμη. Ο τύπος είναι το μυαλό της ομάδας, αν παίξει ο Καλάθης καλά ο ΠΑΟ κατά συντριπτική πλειονότητα θα κερδίσει. Αλλά ακόμα και στις κακιές μέρες του θα μοιράσει την μπάλα ανελλιπώς και θα είναι ο καλύτερος αμυντικός απλά θα είναι πολύ άστοχος. Τις καλές του μέρες όμως ,που το τελευταίο δίμηνο ήταν μόνο αυτές, ήταν ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ παντού μετρώντας 14,3 πόντους 6,3 ριμπάουντ και 11,1 ασσίστ.

Σχετική εικόνα

Στις ασσίστ στην Ευρωλίγκα έρχεται πρώτος με μέσο όρο 8,93 αφήνοντας κατά πολύ πίσω του τον δεύτερο Μάικ Τζέιμς με 6,37 ενώ και στα κλεψίματα είναι δεύτερος με 1,67 και μόλις για ένα εκατοστό χάνει την πρώτη θέση από τον Ντάγκλας της Νταρουσάφακα. Ναι δεν είναι ο κίλερ, ποτέ δεν ήταν άλλωστε αλλά διαθέτει την ικανότητα να ομορφαίνει το παιχνίδι της ομάδας, να βελτιώνει τους συμπαίκτες του δίνοντάς τους έτοιμα καλάθια και κάνει να φαίνεται τόσο απλό να δίνεις μια πάσα πίσω από την πλάτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για panathinaikos basketball 2019

 Όμως ακόμα και όταν η μπάλα καίει θα πάρει την ευθύνη που μπορεί να μην του βγει τελικά ενώ άλλες φορές θα πετύχει το μπάζερ μπίτερ καλάθι (το coast-to-coast καλάθι με Ζαλγκίρις, ή έρχεται από το πουθενά και παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ και βάζει το νικητήριο λέι απ με την Μπάμπεργκ ή το ακόμα πιο εντυπωσιακό και πιο πρόσφατο τρίποντο με την ΤΣΣΚΑ). Η εποχή του Διαμαντίδη πέρασε και υπάρχει η εποχή του Νικ. Είναι αδικία να μην βρεθεί αυτός ο παίκτης final 4.

Και δυστυχώς πολύ πιθανό να μην βρεθούμε ούτε φέτος εκεί. Από την άλλη ίσως ότι θεωρούμαστε αουτσάιντερ να μας απαλλάξει από την πίεση και τελικά γίνει η έκπληξη. Όμως ότι και να γίνει ακόμα και αν αποκλειστούμε να αποκλειστούμε με ωραίο μπάσκετ και να πέσουμε με ψηλά το κεφάλι.

Και κάτι τελευταίο. Ο Νίκολα Βούισιτς κατέχει και άλλο ρεκόρ-αυτό των 2 triple double-.
Challenge accepted by Nick Calathes. Τώρα που έκανε την αρχή να μην το συνεχίσει??